Hoe pak je dat nou eigenlijk aan, zo’n modelsearch? Waar let je op? Welke stappen zet je precies? Ik vertel je in deze blog meer over mijn eigen ervaring! Ontmoet tegelijkertijd onze prachtige Sharon!

Tijdens het schrijven van mijn businessplan had ik al precies voor ogen hoe ik de website vorm zou willen geven. Na het plaatsen van een oproep op social media voor het vinden van een vast gezicht voor onze website, viel mijn oog direct op de geweldig mooie Sharon.

Met mijn blog probeer ik vaak adviezen te geven aan jonge dames die zelf ook de droom hebben om een onderneming te starten. In deze blog laat ik jullie kennis maken met ons knappe model Sharon en vertel ik jullie waarom wij voor een vast gezicht voor onze website hebben gekozen.

Terwijl ik in de opstart van mijn bedrijf zat had ik natuurlijk al hard nagedacht over de collectie die ik wilde inkopen, en hoe ik deze collectie wilde presenteren. Ik  besloot een oproepje te plaatsen op social media waarin ik mijn zoektocht naar een model kenbaar maakte en waarin ik al in het kort uitlegde waarna ik op zoek was. Nooit had ik verwacht dat ik op een dergelijke oproep zoveel reacties zou ontvangen. Door het overweldigende aantal aanmeldingen kwam ik tot de conclusie dat ik moest gaan selecteren. Hiervoor moest ik voor mezelf duidelijk in kaart gebracht hebben wat ik precies wilde en op welke manier. Ik stelde mijzelf vragen zoals; waar kijk ik zelf naar als ik kleding bestel?, welke doelgroep wil ik bereiken? En welk gezicht zou ik aan mijn product willen koppelen?.

Mijn keuze viel op Sharon, met haar half lange blonde lokken en haar sprekende ogen viel zij op tussen de andere dames. Ik besloot om haar uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek werd mijn eerste onderbuikgevoel over Sharon bevestigd. Een jonge dame met een super leuke persoonlijkheid die durft te zeggen wat ze vindt en wilt. Precies wat ik zocht, iemand die mij zou kunnen ondersteunen met eigen inbreng en ideeën en die ondertussen weet hoe ze haar karakter over moeten brengen voor de camera.

We spraken een datum en tijd af om te shooten en ik sprak duidelijk mijn verwachting naar Sharon uit. Voor de dames die zelf een webshop of winkel willen beginnen en van plan zijn om gebruik te maken van een vast gezicht, is dit echt een belangrijk punt. Bespreek je verwachtingen duidelijk vooraf met het model. Leg uit dat vanaf het moment dat je de samenwerking aangaat, het gedrag van het model invloed heeft op jouw bedrijf. Je wilt natuurlijk geen Paris Hilton of Kim K scandals die dan automatisch gelinkt worden aan jouw bedrijf. Bouw een band op met je model en geef haar de ruimte en het vertrouwen dat zij alles kan bespreken met jou.

Na het schieten van al jouw kiekjes, geef je jouw model de ruimte en inspraak om foto’s te selecteren waarbij ze zich niet comfortabel voelt, respecteer dat en publiceer ze dan niet. Op deze manier zorg je voor een fijne, langdurige samenwerking die voor allebei waardevol is.

Dus waar let je nou eigenlijk op tijdens je keuze om voor een vast gezicht te gaan? Ik som ze nog even voor je op;

 • Zoek voor jezelf uit of je wilt gaan voor een vast gezicht of voor wisselende modellen.
 • Stel voor jezelf een profiel op van het type model waarna je op zoek bent.
 • Geef vorm aan je modelsearch, maak bijvoorbeeld een soort vacature.
 • Kies wervingskanalen zoals Facebook of Instagram en publiceer je oproep.
 • Bedenk voor jezelf of je met gratis modellen of betaalde modellen werkt.
 • Bereken wat je kunt besteden aan een model.
 • Maak een kleine selectie van modellen waar je uit kunt kiezen.
 • Plan kennismakingsgesprekken in.
 • Maak duidelijk afspraken over betaling, online gedrag en stel grenzen in wat jullie beide wel of niet willen.
 • Zet op papier. Stel een overeenkomst op met elkaar waarin beide belangen worden behartigd en waar al jullie afspraken in komen te staan.
 • Betrek je model bij je werkzaamheden, geef haar ruimte voor haar ideeën en eigen inbreng. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het matchen van verschillende kledingstukken of poses tijdens het fotoshooten.
 • Geef haar een sneakpeak voordat de foto’s worden gepubliceerd.

Maar above all….

 • HAVE FUN! Je bent samen bezig om iets leuks neer te zetten. Geniet daar vooral van en lach samen! (Zoals Sharon en ik)

Ik hoop dat ik jullie een beetje overzicht heb kunnen geven in jullie zoektocht naar een model voor jullie product of brand! Ik gun iedereen een Sharon en hoop dat jullie allen fijne samenwerkingen kunnen aangaan!

Wil jij nou graag zelf model worden of horen hoe Sharon onze samenwerking ervaart, klik dan op onderstaande link om het blog van Sharon te lezen waarin zij ook handige tips & tricks deelt.

I AM SHARON – Jennahs